2010. november 30., kedd

Készülünk a karácsonyra - Drezdai kalács, avagy Christstollen




Tekintettel arra, hogy 2 hét múlva már vadul vizsgázgatni fogok, decemberben már nem igazán lesz lehetőségem karácsonyra sütiket gyártani, így néhány finomságot már októberben, november kipróbáltam, legyen-e ilyen-olyan az ünnepekre.
Egy-két próbálkozásom megtalálható a www.csincsilla.blogspot.com oldalon, amit drága Tesóm jegyzett be. Én egy nagyon jó receptet szeretnék bemutatni. Könnyű volt a kalács készítése, nagyon omlós, puha és finom a tésztája. Ajánlom mindenkinek! :) A képek sajnos hagynak némi kivetnivalót maguk után, de ez ne tartson vissza senkit az elkészítésétől!

A recepthez a következők szükségesek:
20 dkg mazsola
3 ek. rum
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
10 dkg porcukor
2,5 dl langyos tej
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor
1-1 citrom és narancs reszelt héja
1 mk. őrölt fahéj
20 dkg margarin
10-10 dkg oranzsát és citronát
5 dkg hámozott mandula
A kenéshez: 7,5 dkg margarin
                       7,5 dkg porcukor

Az elkészítése:
A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, és beáztatjuk a rumba. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleszórjuk az élesztőt, 1 tk. cukorral 1 dl langyos tejjel leöntjük, letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. 
A maradék tejet elkeverjük a tojással, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom és a narancs reszelt héjával, a fahéjjal és egy csipet sóval. Felolvasztjuk a margarint, a masszához adjuk, és az egészet 2-3 részletben összedolgozzuk a liszttel. Alaposan kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (én 60 fokra felmelegítettem a sütőt, betettem, majd lekapcsoltam a sütőt)
Az oranzsátot, a citronátot, a mandulát apróra vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, és a mazsolával együtt beledolgozzuk a vágott finomságokat. A tésztából egy kb. 25 cm hosszú rudat formázunk. Hosszában kettéhatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, letakarjuk, és 15 percig kelesztjük. A sütőt 240 fokra előmelegítjük, betesszük a kalácsot, ezután visszakapcsolunk 180 fokra, és kb. 60 percig sütjük.
Kivesszük, forrón megkenjük az olvasztott margarinnal, és vastagon megszórjuk porcukorral. Vékonyan szeleteljük.
Nem tudom ki mennyire van otthon oranzsát és citromát témában, de a LIDL-ben lehet kapni pont 10 dkg-s kiszerelésben.
Szerintem ha 2-3 részre osztjuk a nyers tésztát, akkor ajándéknak is nagyon jó ötlet!


3 megjegyzés:

  1. Jaj, ez nagyon fini volt! Remélem megsütöd karácsonyra. :)

    VálaszTörlés
  2. Félek, hogy nem tudok majd sütni már karácsonyra... De ha igen, ez mindenképpen meglesz! :)

    VálaszTörlés